IZABRANI FINALISTI ZA 2017.

Žiri za Nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" u sastavu: Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Nina Simonović (umetnica, dobitnica Nagrade Mangelos za 2016.), Janka Vukmir (istoričarka umetnosti, kustoskinja i predsednica Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb) i Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2016. godinu. To su (prema abecednom redu):

1. Lidija Delić
2. Ksenija Jovišević
3. Nemanja Lađić
4. Jelena Mijić
5. Ivan Šuletić

Ovogodišnji žiri je u širem razmatranju za finalnu selekciju nagrade diskutovao i prijave sledećih umetnika/ca (prema abecednom redu): Žarko Aleksić, Bojana Knežević, Nemanja Nikolić, Katarina Petrović, Andrea Palašti.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistkinjama i finalistima biće obavljeni 26.6. 2017. godine, a ime dobitnika ili dobitnice žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedicncu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja noci ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptulane umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena šesnaesti put.

© Fond Ilija&Mangelos 2017 Site by Argo Network